Ida tillåter inte sjukdomen att diktera villkoren

Ida Sjögren är civilingenjör i maskinteknik och specialist inom kärnkraft med både Oskarshamns och Forsmarks kärnkraftverk som tidigare arbetsplatser. Hon är 41 år gammal och bor med sin man och dotter i Västerås. För några år sedan upptäckte Idas läkare en tumör som gjorde att hennes ena binjure producerade mer kortisol än vad kroppen klarade av att hantera.

Ida Sjögren

Hon blev gravid några månader senare och påfrestningen från graviditeten och förlossningen ledde till njursvikt och man upptäckte även en tumör på hennes andra binjure. Ida blev uppsagd på grund av arbetsbrist under 2020 och i december genomgick hon en njurtransplantation. Trots alla sjukdomar och bakslag har Ida bestämt sig för att inte låta sjukdomen definiera henne som person eller hindra henne från sitt drömyrke.

– Jag var långtidssjukskriven när jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist under pandemin förra året. Min sjukskrivning går ut i slutet av april och då vill jag verkligen börja arbeta igen. Det är viktigt för mig att inte bli min sjukdom eller låta den diktera hur jag ska leva mitt liv. Jag hoppas att återigen få arbeta med reaktorsäkerhet och tänker fortsätta att söka mig ut på arbetsmarknaden med en positiv inställning, säger Ida.

”Lärt mig mycket om min kapacitet”

Att komma tillbaka till arbetsmarknaden från en långtidssjukskrivning kan dock innebära många utmaningar. Dels blir det en stor personlig omställning för den som varit sjukskriven en längre tid, dels kan arbetsgivare vara tveksamma till att anställa någon som tidigare varit långtidssjukskriven.

– Jag vet att det finns arbetsgivare som oroar sig för att jag inte ska orka med eller klara av att arbeta en längre period. Men när man har varit riktigt sjuk så lär man sig väldigt mycket om sin kapacitet och sina begränsningar. Vilket resulterar i att du blir duktig på att planera, prioritera och förbereda både dig själv och arbetet du ska utföra på bästa sätt. Jag vet att det kan vara påfrestande för min kropp att hamna i stressfulla situationer och därför har jag lärt mig att hantera stress bättre men också att planera för att inte hamna i sådana situationer, förklarar Ida.

Tagit stora steg framåt

I samband med uppsägningen förra året kom Ida i kontakt med TRS och har via sin rådgivare fått stöd på sin resa att hitta tillbaka till arbetsmarknaden.

– Jag har pratat med min rådgivare Torbjörn vid flera tillfällen och har bland annat fått tips på kurser jag kan gå för att bredda mitt cv. Han har varit inspirerande och på ett väldigt sakligt sätt förklarat saker som fått mig att fundera i nya banor. Det har blivit mer konkret om hur jag ska ta mig framåt, vilka mina styrkor är och vad jag tycker är roligt att arbeta med. Han pushar på mig och får mig att ta lite större steg än vad jag själv tidigare trott är möjligt, berättar Ida.

Vänd på det negativa

Under en period innan Ida blev uppsagd arbetade hon samtidigt som hon var både sjuk och gravid. Hon menar att glädjen för jobbet är avgörande för hur mycket hon orkar.

– När man är sjuk och mår dåligt är det väldigt svårt att tänka positivt och tro på sin förmåga men det är viktigt att fortsätta tro på sig själv. Om du trivs på en arbetsplats och har roligt på jobbet så orkar du mycket mer än vad många tror, även om du är sjuk. Det är i alla fall min upplevelse.

En aspekt av långtidssjukskrivningar som Ida tycker bör lyftas upp är att det även kan leda till positiva saker i slutändan och många nyttiga lärdomar för den som är eller har varit sjukskriven.

– Jag tycker att man ska visa potentiella arbetsgivare hur stark man blivit av den här utmanande situationen och berätta om lärdomar man tagit med sig på resan. Jag känner exempelvis att jag har blivit mycket bättre på att prioritera fram det som är viktigt. Jag har också blivit duktigare på att vända på negativa situationer, en egenskap som jag tror att många arbetsgivare tycker är värdefull, avslutar Ida.