Hur kan vår organisation hantera den här krissituationen?

När vi nu befinner oss i ett läge där vi har en coronapandemi funderar jag på vad som händer med oss. Både i våra roller som privatpersoner och som anställda i en organisation. Allting stannar upp och morgondagen blir oförutsägbar. Det är en känsla som lätt kan göra oss lamslagna.

Monica Held, rådgivare

Att mötas digitalt blir mer aktuellt än någonsin. Men kanske allra viktigast är medmänskligheten och kollegialiteten. Att vi hjälps åt och tar hand om varandra. Sysselsättning är alltid bra, det får oss att känna mening, fokusera och känna att vi gör nytta.

Nu mer än någonsin kanske vi ska tillfället i akt att kompetensutveckla oss. Läsa artiklar, delta i webbinarier, ha en dialog om vad vi kan göra i nuläget. Utbyta erfarenheter om verksamheten och tankar om vad som händer. Kommunikation är viktigare än någonsin. Att följa utvecklingen, ta del av rapportering och prata, både på jobbet och hemma, om vad som händer och vad vi kan göra.

På Trygghetsrådet TRS är vi vana att möta människor som hamnar i helt nya lägen. Det kan vara att jag blir uppsagd från mitt arbete, att jag blir sjuk eller att jag behöver byta karriär. Några kan ganska snart se det som en möjlighet, medan det för andra innebär en livskris. Både individer och organisationer som möter sådana kriser behöver förhållningssätt och handlingsplaner för hur de ska hantera läget. Det kan våra rådgivare på TRS hjälpa till med.

Här är några tips att förhålla sig till:

  • Kommunicera och informera. Hellre för mycket än för lite. Även om ni tycker att ni inte har någonting att informera om så kan ni stämma av om det finns frågor eller förslag från medarbetarna på vad som kan göras. Använd videokonferenser, chatforum och digitala möten.
  • Hjälp varandra med det som går. I krissituationer kan det hända att vissa tjänster blir överbelastade medan andra får mindre att göra. Vi mår bra av att hjälpa till och vara till nytta.
  • Passa på att kompetensutveckla dig om du får mer tid över. Läs artiklar, delta i webbinarier, fundera på vad du vill göra mer av i framtiden.
  • På TRS hemsida kan du genomföra en e-kurs om att mötas i dialog. Du kan ta del av våra guider och webbinarier för verksamhets- och kompetensutveckling, för karriärväxling och för att hitta ny sysselsättning.

Du är varmt välkommen att kontakta någon av oss rådgivare. Vi kan bolla idéer med dig och ge tips om utvecklingsinsatser ni kan genomföra i nuläget.

/Monica Held, rådgivare