Aktivera ditt jobbsökande - när många andra sitter stilla

När en hel värld står och väntar i ovisshet om hur framtiden ser ut och många nyheter handlar om varsel, permitteringar och konkurser, så kan det kännas svårt att motivera sig till ett aktivt jobbsökande. Men i själva verket är detta en tid då många arbetsgivare runt om i landet har ett stort behov av personal. Många branscher expanderar och behöver nyanställa.

 

Göran Hällström är rådgivare på TRS och han har mångårig erfarenhet av att motivera jobbsökare. Nu delar han med sig av tips på hur du kan lägga in en extra växel i jobbsökandet under coronakrisen.

Nu är ett lysande tillfälle att jobba i ditt nätverk och bredda dina kontaktytor:

  • Prata direkt med företag som du är intresserad av att jobba hos, eller som du kanske läser om i tidningen att de planerar expandera. Har du skickat dina handlingar så kommer du sticka ut redan innan de går ut med en platsannons.
  • Många tänker att “Alla mina kompisar vet att jag är arbetslös om de kände till ett ledigt jobb så skulle de sagt det till mig.”. Men de vet kanske inte vad du kan och vad du kan tillföra - och vad du skulle vilja göra i arbetet.

    Ta dig tid att ringa och prata med vänner och bekanta och var tydlig i ditt budskap vad du vill jobba med och vad du kan. Utvidga också ditt kontaktnät genom att fråga om någon känner någon du inte redan känner, som nämnt att deras arbetsplats behöver anställa.

  • Använd sociala medier för att berätta att du söker arbete. Linkedin är ett exempel på verktyg, men att skriva en status på Facebook att du söker jobb kan vara minst lika effektivt.

  • Om du passar på att marknadsföra dig gentemot potentiella arbetsgivare under krisen, då är det dig man kommer ihåg när krisen är över. När situationen väl lättar så kommer alla branscher söka folk, det kommer att vara enormt många jobbsökare på varje annons. Har du redan varit i kontakt med företaget ligger du steget före.

  • Gör en kompetensinventering. Ta dig tiden att gå igenom och fundera på vad du kan och vad vill du använda dina kompetenser till. På TRS webb finns Guide till nytt jobb där du kan få hjälp att se dina styrkor och tillgångar.

  • Träffa en lokal jobbcoach. TRS har ett stort nät av lokala jobbcoacher runt om i landet. Vill du ha stöd av en lokal jobbcoach ska du kontakta din rådgivare som hjälper dig att komma i kontakt med en coach där du bor. Det finns goda möjligheter att ses IRL, även med de restriktioner som gäller idag. Coachen kan hjälpa dig med ditt CV och stötta dig i hur du ska gå vidare med ditt jobbsökande.