Checklista för dig som blir uppsagd på grund av arbetsbrist

Vi har sammanställt en checklista för att underlätta för dig att se vilka steg du behöver ta.

  • Det här ska du se till att få med dig från din arbetsgivare
  • Anmäl dig till Arbetsförmedlingen
  • Läs här på TRS webbplats om stöd du kan få
  • Kontakta TRS
  • Kontakta ditt fackförbund om du är med i facket
  • Kontakta din a-kassa

1. Det här ska du se till att få med dig från arbetsgivaren

Ett arbetsgivarintyg. Det är ett intyg som beskriver att du har arbetat hos en arbetsgivare, hur länge, i vilken omfattning och vilken lön du har haft. Arbetsgivarintyget är underlaget du skickar till A-kassan.

Ett tjänstgöringsintyg (betyg). Be arbetsgivaren om ett tjänstgöringsintyg som beskriver vad du har arbetat med, gärna med ett omdöme från din chef. Förbered detta till arbetsgivaren genom att beskriva skriftligt vilka arbetsuppgifter du har haft.

Ansök om stöd från Trygghetsrådet TRS. Det gör du och din arbetsgivare tillsammans. Det är viktigt att bifoga förhandlingsprotokollet för att ansökan ska vara komplett. OBS! Även om du får ett nytt jobb innan uppsägningstiden är slut - skicka in ansökan! Det finns ett efterskydd som gäller om du skulle bli uppsagd även från det nya arbetet.

Ansök om stöd här

2. Anmäl dig till Arbetsförmedlingen

Skriv in dig direkt via internet så snart din arbetsgivare har haft uppsägningssamtalet med dig. Skriv in dig allra senast första arbetslösa dagen.

Anmäl till Arbetsförmedlingen

3. Besök Trygghetsrådet TRS webbplats

Börja fundera direkt när du fått beskedet! Vad vill du göra? Vad kan du? Gör en kompetensinventering. Vad vill du marknadsföra? På TRS webbplats finns en guide som du kan använda dig av.

Här hittar du "Guide till nytt arbete - en arbetsbok"

4. Kontakta TRS

När du skaffat din första information på webben är du välkommen att kontakta oss på TRS. En del behöver mer tid att landa i situationen, det är inte ovanligt. Det bästa är dock att börja jobba framåt direkt!

Om det är flera som sägs upp på arbetsplatsen kan TRS komma och informera på plats. Annars träffar vi varje person individuellt.

5. Kontakta ditt fackförbund om du är medlem i facket

Samtidigt som du ansöker om stöd från TRS (i samband med uppsägningen) ska du söka pengar från inkomstförsäkringen, om du har en sådan genom ditt fackförbund. Det finns ofta annat stöd som facket kan bistå med - kanske utbildningspeng eller coacher. Ta reda på vilket fackligt stöd du omfattas av.

6. A-kassan

Kontakta din A-kassa direkt, och gå inte via TRS eller Arbetsförmedlingen. Det är bara din A-kassa som kan ge korrekta svar. Om du tycker att din A-kassa inte verkar stämma, eller om du inte vet vilken A-kassa du tillhör - vänd dig till A-kassornas samarbetsorganisation. Det är en övervakningsmyndighet som alltid ger korrekta svar.

A-kassornas samarbetsorganisation

Läs även om avgångsersättning, AGE

I vissa fall kan du ha rätt till avgångsersättning, AGE, från TRS.

Läs mer om AGE här

 

Här kommer fler tips från TRS rådgivare

 

Goran_kontaktLinda_kontaktMaria2018

- Skriv in dig på bemanningsföretagens hemsidor. Skapa en profil på LinkedIn. Undersök de jobbsökarsajter som finns i sociala medier. Arbetsförmedlingen har en länksamling som är bra!

Arbetsförmedlingens jobbsajt

- Tänk på att många jobb inte finns annonserade hos Arbetsförmedlingen. Mellan 70 och 80 procent av alla lediga jobb är "dolda jobb" - det innebär att du själv ska vara aktiv och kontakta arbetsgivare och organisationer som du är intresserad av.

- Det är mycket lättare att börja söka arbete om man har funderat på vad man vill. En annan modell är förstås också söka alla möjliga jobb som verkar kul - det kan också fungera!

- Prata med dina referenser. Hör efter vad de kan tänka sig att säga om dig. Kontakta tidigare arbetsgivare och be om tjänstgöringsintyg/betyg, om du saknar det.

- Ibland har man varit i konflikt med chefen. Då kan man vara öppen med det och istället hänvisa till en kollega eller någon annan som kan ge omdöme.

- Har ni företagshälsovård? Där kanske du kan få stöd om du mår dåligt av situationen. Tveka inte att kontakta oss annars, vi kanske kan hjälpa till! Då måste en ansökan ha kommit in.