Du ska bli en riktigt duktig jobbsökare!

För att hitta ett nytt arbete som du trivs med behöver du göra några viktiga saker.  Du behöver fundera över vad du vill och kan. Du behöver veta var du ska söka ditt nya jobb, och hur man gör. Du behöver göra en plan.

Texten handlar om

Din kompetens

Innan du börjar skriva ansökningshandlingar ska du fundera över vad du egentligen vill göra. Din kompetens innehåller många olika delar. Det är kunskap som gör att du klarar ett särskilt arbete. Det är allmän kompetens, som innebär att du kan omsätta din kunskap i handling. Det är dessutom vilja och motivation.

Här kan du läsa en artikel där TRS rådgivare Linda Lekander tipsar om hur du kan tänka kring kompetens

Var finns jobben?

När du har klart för dig vilken typ av arbete du skulle vara intresserad av är det dags att undersöka din lokala arbetsmarknad. Vilka arbetsgivare finns det? Gör informationsintervjuer för att ta reda på mer om den sortens arbete som intresserar dig. I guiden kan du läsa om vad en informationsintervju är.

Verktygen - hur söker du arbete?

Allting bygger på vad du kan och vad du vill utifrån den arbetsmarknad du valt. När du har skaffat dig den kunskapen blir det mycket lättare att söka jobb på rätt sätt - genom att söka rätt arbete.

Men det handlar inte bara om det. Du behöver också kunna presentera ditt budskap så att arbetsgivaren förstår vad du kan bidra med.

Din plan

När du är redo att börja bearbeta din arbetsmarknad ska du ha en plan. Din plan gör det lättare att arbeta effektivt och nå fram till ett nytt arbete snabbare.

Guide till nytt arbete

Här kan du hitta material för att gå igenom de här områdena. Använd guiden och kontakta gärna din rådgivare för att bolla idéer eller ställa frågor!

Mer information om guiden hittar du här