Han bytte karriär med TRS-stöd: från hockeyspelare till företagare

- Jag saknar att spela hockey varje dag. Fortfarande. Men jag är också tacksam för de nio år med professionell hockey som jag fick.

Nu har Cam Abbott växlat karriär med TRS-stöd, driver eget företag och har haft en första, mycket framgångsrik säsong som huvudtränare för Växjö Lakers J20-lag, som gick från bottenläge till SM-silver, en straff från guld…

Cam Abbott kom till Sverige tillsammans med sin tvillingbror Chris. Båda hade startat sin hockeykarriär i Kanada och via Norge landat i Sverige. De ville spela hockey i Europa, och tyckte att hockeyn i Sverige höll världsklass.

Efter ett antal framgångsrika säsonger i Luleå drabbades Cam Abbott 2011 av en hjärnskakning och blev borta en hel säsong.

- Det tog över ett år innan jag kände mig som en hockeyspelare igen, innan jag kände igen mig själv. Men efter det kunde jag ändå spela ytterligare tre säsonger.

Det svåra beslutet

Men så 2015 var det dags igen – en ny hjärnskakning och med det ett tufft läge. Han fick fysiska symptom som huvudvärk, yrsel, synpåverkan, generell brist på förmåga att fokusera. Men även psyket påverkades.

- Det var en svår tid. Min fru och min övriga familj supportade mig. Men det var en förfärlig period, betonar han. Så småningom bestämde jag mig ändå för att sluta spela hockey. Jag hade också träffat läkare som avrådde mig från fortsatt hockeyspelande.

Viktigt rådgivarstöd

Som hockeyspelare har du, om du är på den nivån Cam Abbott var, tidsbegränsade anställningar i din klubb. Och som tidsbegränsat anställd i en ansluten organisation (vilket klubbarna i SHL är) omfattas du av Trygghetsrådet TRS omställningsavtal. Via spelarfacket kom Cam Abbott i kontakt med sin rådgivare på TRS, Petteri Leisten.

- Petteri var till större hjälp för mig än han förstår, även om jag har försökt berätta det för honom… Jag fick någon att prata igenom saker med, och hjälp med att arbeta mig igenom hela omställningsprocessen.

Den som spelar professionell hockey lägger ner kropp och själ i det – du lever och andas hockey.

- Du är så fokuserad på vad du gör – du spelar hockey. Jag tvingades möta frågor jag inte funderat över tidigare. Det var så utmanande. Andra gör detta tidigare i livet, prövar kanske olika karriärvägar, funderar över yrkesval. För professionella hockeyspelare blir det en abrupt förändring.

Petteri Leisten och Cam Abbott träffades fyra-fem gånger.

- Det var en process vi gick igenom. Han hjälpte mig att se vilket nästa steg i processen var. Jag fick också veta vilket stöd TRS kunde hjälpa mig med i min omställning.

Affärsplan

Cam Abbott visste att han ville stanna kvar inom hockeyn, på ett eller annat sätt. Jobba med spelarfacket, med hockeycamp för ungdomar, som tränare. Han startade ett eget företag och fick stöd av TRS för att jobba igenom sin affärsplan med en konsult.

- Han hjälpte mig se hur jag skulle göra mitt företag framgångsrikt, och se till att inte missa de chanser som dök upp.

En dök upp direkt. Idag är han huvudtränare för J20 i Växjö Lakers. Den första säsongen har varit synnerligen framgångsrik – laget har gått från bottenplats till ett SM-silver. Ett straffskott från guld… Och Cam Abbott belönades nyligen med Hockeymagasinets pris för säsongens bästa ungdomstränare.

Juryns motivering: "Ödmjukhet, noggrannhet och framför allt pondus är det som beskriver Cam Abbott som tränare. Det är också fallet till varför 22 spelare under säsongen förvandlades från anonyma individer till stora vinnare och varför Växjö som föreningen gått från en mörk källare rakt in i rampljuset. Cam Abbott är en vinnare som fört sitt eget arv vidare på bästa möjliga sätt och är en given vinnare som årets tränare i SuperElit".

- Det finns många unga motiverade spelare och ett bra gäng runt laget. Vi har väldigt roligt! De vill bli professionella hockeyspelare, och jag försöker stötta dem.

Om tio år

Tränarförordnandet är på ytterligare en säsong. ”Sen får vi se hur det blir”. Men Cam Abbott verkar inte orolig för framtiden, och han har även andra uppdrag i sitt företag.

- Om du tar de bästa beslut du kan i varje situation brukar det bli ganska bra, om du är beredd att arbeta hårt, säger han.

Vad gör du om tio år?

- En del av mig vill fortsätta vara tränare. Men det finns säkert andra roliga utmaningar! Kanske inom affärsvärlden, finansvärlden. Kanske i Kanada, kanske i Sverige…

Men familjen trivs i Växjö, den består av hustru och två små pojkar. Sverige är ett fantastiskt land att leva i, tycker han. Och hockeyn håller som sagt världsklass.

Stöd av TRS

Cam Abbott är inte den enda hockeyspelaren som avslutat sin karriär och bytt yrke. Men det är inte så många av dem som tagit hjälp av TRS stöd. Han fick veta om möjligheten genom jobb han gjorde för spelarfacket, SICO.

- De flesta professionella hockeyspelare har inte en aning om att möjligheten finns. Jag tycker att det är viktigt att informera om det! För vissa spelare är det mycket svårare än man tror att byta karriär. Att ha en samtalspartner är viktigt. I vissa fall kan det även krävas psykologisk hjälp. Att veta att man kan få det är viktigt!

Attraktiva förmågor

TRS omställningsstöd är alltid anpassat efter individuella behov. Det handlar mycket om att se sin kompetens när man ska växla karriär; hockeyspelare har lärt sig mycket och skaffat sig erfarenheter i sin karriär som kan vara attraktivt för en arbetsgivare inom andra områden.

- Många gånger har hockeyspelare förmågor som de inte riktigt har koll på själva – och att det är förmågor som går att använda i en ny karriär. Det är till exempel förmågan att fokusera, att sätta upp mål, attackera dem och nå dem. Det är förmågan att skapa relationer till andra och kunna hantera olika situationer som uppstår.

Men Cam Abbott har också en akademisk examen i ekonomi, från Cornell University.

- Våra föräldrar sa alltid att utbildning var nummer ett, även om vi ville göra hockeykarriär. De ville att vi skulle ha någonting att falla tillbaka på efter spelarkarriären. Det är jag tacksam för idag.