TRS utvecklingsprogram - bra för svensk elitfotboll!

- Vi måste agera på tre arenor: den ideella, den kommersiella och den politiska. Det är en utmaning och en komplex miljö. Som vd eller klubbdirektör har jag en utsatt och ensam roll, och det finns inga färdiga utbildningar för oss att gå. Det här utvecklingsprogrammet har varit fantastiskt!

Eva_von_Scheele_Frid_2

Eva von Schéele-Frid är klubbdirektör i Gefle IF Fotboll, som spelar sitt elfte raka år i Allsvenskan. Hon beskriver ett samspel och en balansgång mellan de tre arenorna som ibland inte är helt lätt.

Skräddarsytt utvecklingsprogram

Trygghetsrådet TRS har i samarbete med IFL Handelshögskolan skapat ett skräddarsytt utvecklingsprogram för fotbollens klubbdirektörer, liknande det som togs fram för elithockeyklubbarna tidigare. Vi träffar Eva på Kämpasten i Sigtuna den avslutande dagen på programmet.

- Det har varit fantastiskt. Vi saknade den här sortens utvecklingsprogram. Därför är det fantastiskt och en fin förmån att vi har fått den här utbildningen. Vi har mycket arbete kvar, men det här är en bra början.

Utvecklingsprogrammet har varit handfast, lösningsfokuserat, med förankring i klubbarnas verklighet, menar hon. Mycket går att ta hem direkt och tillämpa, till exempel gav en heldag kring styrelsearbete bra strukturer.

- Mycket tar jag med och tillämpar direkt. Skapar en tydligare struktur. Blir en tydligare ledare, så att vi kan fortsätta på vår utvecklingsresa. För mig har också delen med ekonomisk styrning varit en värdefull bit som jag saknat. Vilka nyckeltal för fotbollen ska vi fokusera på? Vad är sunt för vår verksamhet? Vilka säkerhetsmarginaler ska vi ha? Vi har haft fantastiska föreläsare, det har varit ett väldigt bra sammansatt program. Det känns att det är bra kvalitet!

Integration är vardagen

Även om klubbarna kan vara olika stora så är det tydligt att samma problematik finns i alla, men olika frågor är tongivande. Gefle IF står just nu inför några särskilda utmaningar:

- Vi ska flytta in i en ny, modern arena. Vi expanderar oerhört i breddverksamheten på ungdomssidan. Det är både killar och tjejer, av olika etniskt ursprung - integration är vår vardag! Men fotboll har sitt eget språk, menar Eva von Schéele-Frid. Det finns en grym potential - nästan alla har en relation till fotbollen.

Samtidigt bedriver Gefle IF elitfotboll i Allsvenskan - för elfte året i rad.

- Vi har haft ungefär samma omsättning hela tiden. Men det krävs att vi expanderar för att kunna gå framåt! Då är den nya arenan är en viktig del. Jag ser fram emot en mycket spännande framtid. Men det är inget unikt för Gefle IF, vi står alla inför utmaningar.

Bra för svensk elitfotboll

- Vi är ju konkurrenter på plan, men det här forumet har varit bra. Alla har nytta av att varje förening utvecklas och mår bra. Det är bra för svensk elitfotboll! Utvecklingsprogrammet har bidragit med en viktig pusselbit för branschens utveckling. Nu hoppas jag på någon form av fortsättning. Vi har klubbchefsmöten, och jag tror att våra möten där kan bli ännu mer effektiva. Vi behöver fortsätta det här samarbetet mellan klubbarna, oavsett vilken form det blir.